Segurament quan pensem en la vida d’una escola ens venen al cap les aules en moviment, plenes de nens i nenes, i un munt d’activitats per fer. Una escola és això, però és també tot allò que no es veu i que fa que l’escola vagi bé: la preparació de les classes, la formació dels mestres, la programació dels projectes, l’avaluació, la coordinació entre l’equip... és a dir tot allò que permet que una escola vagi millorant cada dia.
A la nostra escola existeix l’equip de lideratge estratègic, que és un equip format per mestres de diferents àmbits i etapes, i que coordina conjuntament amb l’equip directiu l’estratègia del projecte de centre des del punt de vista de la innovació educativa, la comunicació i la marca. Totes les persones que el formem som molt diferents, però compartim un mateix neguit, que és el neguit de tot el claustre de professorat: com podem millorar l’escola de la nostra vida.
L’equip vetlla per garantir espais de reflexió dins de la vida vertiginosa d’una escola. Que hi hagi temps per pensar en equip, reflexionar, avaluar i fer propostes de millora.
Si algú ens preguntés cap a on anem, li diríem que per nosaltres, el futur de l’educació és una escola que abordi la persona, més enllà dels coneixements i de la digitalització. Humanitzar l’escola. Posar el focus en les persones, en els mestres, en l’alumnat, en els equips, més que no pas en les eines i en les metodologies.
Diu Xavier Marcet, en una columna del diari, que el que no està a la nostra agenda, no existeix. En això consisteix el lideratge estratègic: en posar a l’agenda de l’escola la reflexió, el temps per pensar, l’avaluació i el rigor de tot allò que fem a les aules.
El temps que dediquem a la reflexió, tal com passa a la vida, és una inversió de futur imprescindible. Perquè ens situa, ens descobreix el rumb i ens fa trobar eines per posar-nos en marxa.
Pensem que l’educació ha d’abordar els fonaments d’allò que ens fa intrínsecament humans, de la capacitat de millora de la persona i de la descoberta dels seus talents.
I com podem caminar cap a aquest futur?
Doncs cal invertir temps en la reflexió estratègica: en un món canviant i acostumat a l’immediat l’educació necessita la pausa i la reflexió.
Volem focalitzar-nos en la millora més que en el canvi. En els darrers temps el món de l’educació ha volgut capgirar les coses arrasant amb la tradició en molts moments. I el dia a dia ens fa adonar que hi ha moltes coses que fem bé. Volem apostar per la millora del que tenim, per mantenir el que ens ha funcionat i per apostar per les necessitats reals del sistema, buscar el rigor en la innovació.
Igualment, volem teixir complicitats entre els centres de la nostra xarxa i també entre les persones, apostar per lideratges compartits que potenciïn el talent de tots i totes, creure en el professorat com a eina fonamental per al canvi, empoderar el pensament.
Finalment, hem de trobar eines per comunicar bé aquest futur. Som a l’era de la comunicació i hem de saber comunicar experiències d’èxit educatiu, crear confiança en l’escola com a eina transformadora de la societat, no per abocar-hi tot el que la societat necessita, però sí com a element imprescindible per a la transformació social.
L’Equip de Lideratge Estratègic d’El Carme el formen actualment la Gemma Saladrigues, el Dani Colell, el Jordi Cots, la Judit Tarragó, la Iolanda Zapater, l’Albert Bringué, la Montalbà Pérez i l’equip directiu del centre.
Comments