top of page

El respecte es pot educar

Writer: Sheila LostaoSheila Lostao

Tothom ens hem trobat alguna vegada davant d’una situació d’assetjament o n’hem presenciat alguna. El consens general és de rebuig absolut cap a aquestes conductes, però, si ens parem a pensar, estem fent tot el que està a les nostres mans per evitar-les? De ben segur, la resposta unànime seria que encara queda molt per fer.



Per aquest motiu és tan important el treball del respecte i l’empatia des de ben petits. Els nens i nenes quan arriben a aquest món ho tenen tot per aprendre. Com a progenitors, ens preocupa que caminin aviat, que mengin de tot, que siguin autònoms... Treballem amb ells/es quan comencen a descobrir les lletres i els números i els ajudem a escriure el seu nom. Mirem contes i els portem a veure espectacles, animals, etc, però, potser no sempre ens parem a valorar la importància del treball de l’empatia, dels valors i del respecte vers els altres.


Fer aquest treball des de ben petits és fonamental. Tots no som iguals, no tenim les mateixes habilitats, ni les mateixes característiques, hi ha persones que els costa fer coses o fins i tot, no son capaços de fer-les. Valorar i acceptar a cada persona amb les seves virtuts i els seus defectes és de vital importància per a què els nens i nenes vagin creixent amb la cultura del respecte i l’acceptació.


Si som conscients de les diferències de les persones que ens envolten, la nostra manera innata d’actuar davant els altres, serà amb respecte i acceptació. Si, pel contrari, vivim els diferents aspectes de les nostres vides amb competició i superioritat, no serà així.


Un altre aspecte que hem de tenir present és que els conflictes són una part inherent de les interaccions humanes, sempre que hi ha una interacció amb un grup de persones, pot haver-hi conflictes. No es tracta d’evitar-los, sinó d’aprendre a gestionar-los i a resoldre’ls de manera positiva. Els conflictes només suposen un problema quan no es gestionen bé.



A l’escola, així com a altres espais de convivència, surten conflictes i per aquest motiu fem el treball del “Club dels Valents”. A infantil, es comença amb l’explicació d’un conte on el protagonista és objecte d’una situació d’assetjament i els seus amics formen un “club dels valents”. Amb aquest punt de partida treballem la resolució pacífica de conflictes, diferents tècniques per solucionar-los i/o expressar els patiments o angoixes dels nens i nenes davant dels conflictes. Aquestes estratègies es van adaptant als diferents nivells de l’escola en funció de la seva edat, fent ús de diferents recursos.


Aquest treball continua fora de l’escola. Què podem fer la família?

- Desenvolupar l’autoestima, l’empatia i la sensibilització en relació amb els problemes dels altres.

-El model adult és el més important. No podem demanar als nostres fills i filles el que nosaltres no fem.

-Ensenyar des de molt petits els valors que s’han de seguir,  (el respecte, l’honradesa, la tolerància, la responsabilitat....)  els ajudaran a prendre les decisions adequades.

-Fer ús de bibliografia al voltant del tema.

-Donar el nostre suport als infants quan les coses no surtin bé.


Una bona eina per treballar és a través del joc. Pels infants, és una manera d’entendre el món que els envolta i també per aprendre a relacionar-se.

És, sens dubte, una oportunitat per adquirir, transmetre i compartir valors.


La Sheila Lostao és mestra d’Eduació Infantil i forma part del grup impulsor STEAM de l’escola.



 
 
 

Comments


bottom of page