top of page
Search
  • Writer's pictureIolanda Zapater

Esforçar-se val la pena

L’esforç i la millora caminen plegats. Sabem que l’esforç ens porta a aconseguir una millora de nosaltres mateixos. Malauradament, avui dia els nostres infants no ho tenen fàcil. Viuen en el món de la comoditat, de la immediatesa i la facilitat. Els costa poc aconseguir allò que volen i els adults, sovint caiem en la temptació i l’error de resoldre amb rapidesa les dificultats amb què es troben.



Segurament, aquest camí no és el que els portarà cap a un creixement complert arribant a esdevenir adults forts formats en tots els àmbits de la persona.


Donem per fet que s’han de portar bé i s’han d’esforçar per aprendre i aconseguir allò que volem, deixant de banda  el reforç d’allò que aconsegueixen i sembla que no es valori. En moltes ocasions donem més importància al càstig que a la felicitació tot i que aquesta ens permet aconseguir més resultats que no pas el càstig.


El reforç positiu fa activar el cervell i sovint fa canviar l’actitud donant força per assolir allò que ens proposem.


Aquesta realitat, ens fa adonar que és molt necessari acompanyar els nostres infants en el seu procés cap a la maduresa personal i social i incidir en les seves emocions,  aconseguint reforçar positivament les millores i els resultats que obtenen. Quan ens esforcem per aconseguir allò que ens proposem, sentim la satisfacció d’assolir els èxits amb constància. Això és el que ens ajuda a ser feliços, perquè quan millorem traiem la millor versió de nosaltres mateixos.


El Pla de Millora és una eina que dona resposta a l’esforç i a la millora personal i està a l’abast de tots els nostres infants. Tant a l’escola com a casa se’ls dona l’oportunitat de prendre consciència dels seus punts forts i els seus punts febles, que els acceptin i es proposin assolir de manera positiva aquells valors que els manquen o que poden millorar.


És molt necessari fer que siguin conscients de les seves millores. Moltes vegades no se n’adonen i deixen en mans de l’adult el càstig o el reconeixement. Però la millora més important arriba sempre quan és un mateix qui és capaç de valorar i regular-se.


El reforç positiu és una eina molt valuosa que fa que l’infant vulgui millorar. És una estratègia efectiva per fomentar comportaments desitjats i enfortir les seves habilitats socials i emocionals.


En una societat en què sovint ens fixem més en els errors i en els fracassos, és important trobar espais per verbalitzar les coses positives que anem aconseguint, per petites que siguin, per donar valor a l’esforç.

 

La Iolanda Zapater és mestra de primària i ha vist passar molts alumnes per la seva classe de 2n. Actualment forma part de l’Equip de Lideratge Estratègic del centre i és membre de l’equip d’Innovació a la Fundació Educativa Teresa Guasch.

 

 

238 views0 comments

Recent Posts

See All

Juguem?

bottom of page