top of page
Search

La bastida del coneixement

L’escola és aquell espai on, amb totes les llums i ombres que vulgueu, els infants i adolescents adquireixen els coneixements -conceptes, habilitats, recursos...- que els permetran ser persones plenament preparades per formar part del món adult. És per això que, en general, ens sentim orgullosos de tots aquells sabers que van assolint els nostres fills i filles i, fins i tot, en ocasions ens agrada presumir-ne; quin pare o mare no ho ha fet mai? Potser per quest motiu ens costa imaginar algun adult mostrant-se orgullós de fer moltes faltes d’ortografia, ufanar-se de no saber qui és Mozart, jactar-se de no saber de què serveix el fetge... no obstant, hi ha un camp del coneixement on sí que és vàlid fer ostentació de ser-ne un incompetent, un ignorant i, a més, tenir aquella sensació de germanor, de pertinença col·lectiva al club dels que no en tenim ni idea. Parlo de les MATEMÀTIQUES.



Socialment hem acceptat que està bé no saber matemàtiques, el normal és no saber-ne. Voleu saber un secret? Que és al revés, tots sabem matemàtiques. I que no és ni normal ni no normal, perquè el normal no existeix. No només en sabem, sinó que és impossible no saber-ne. I és que les matemàtiques estan a tot arreu i en tot moment.


Per si no hi havíeu pensat mai, les matemàtiques són la bastida en la qual es recolza gairebé tot el coneixement que tenim els humans, tots els sabers les necessiten com a eina i com a llenguatge. I quan dic tots, vull dir tots. Les necessiten els enginyers i els biòlegs, però també el fuster que fa una cadira, l’esportista que vol millorar la marca, l’àvia que avui ha de cuinar per més persones, també el conductor de l’autobús que ha prendre un revolt tancat, o la mestra d’infantil quan ha d’organitzar taules, fins i tot el Mago Pop no podria fer l’espectacle que fa sense les matemàtiques. Sense elles no hi hauria ordinadors, ascensors, pilotes, parcs d’atraccions, rellotges... I, a la llum d’això, només puc dir que les matemàtiques són apassionants, fascinants, són alhora senzilles i infinitament complexes. I les necessitem per ser adults competents.


Així que, des de la passió de qui està enamorat de les matemàtiques, us convido que les integreu de forma natural en el vostre dia a dia. Compartiu amb els vostres fills i filles preguntes i recerques on calgui l’eina o el llenguatge del que parlem en aquest article. Recursos per trobar respostes no us en faltaran, el que cal es trobar les preguntes en la rutina diària. Ep! I jugueu a jocs on calguin les matemàtiques. Voleu algunes preguntes? Algun joc?


Doncs a casa, amb els vostres fills o filles podeu parlar de si no seria millor que el calendari tingués 13 mesos de 28 dies (i un de 29) i què implicaria, de com repartir al plat del sopar croquetes o crestes de manera que passin coses (que acabi igual que comença, que tots en tinguem igual, que els grans en tinguin per més que els petits...), de com és que sentim el tro força després de veure el llamp (o els focs artificials) i si això ens permet saber si la tempesta és lluny o si va o ve, si juguem a un joc on calguin daus podem parlar de si llençar daus és “just” o de si ens ha sortit un 3, pot ser que torni a sortir un 3 un cop i un altre; en pagar al supermercat en metàl·lic podem plantejar de quantes maneres podem pagar amb les monedes i bitllets que portem a sobre, o de com fer-ho per facilitar el canvi a la caixera; i quan preparem la roba per vestir-nos podem investigar de quantes formes diferents ens podem vestir amb les samarretes i els pantalons que tenim, també hi podem afegir les sabates... Temes on surten les matemàtiques n’hi ha infinits, només cal trobar-los i buscar ajuda per arribar a respostes o conclusions encertades.


I si els Reis Mags s’animen, jocs on entren en joc les matemàtiques també en trobaran a dojo! Per als més petits podeu provar Hop! Hop! Hop! (Djeco), El Fruiter (Haba), Blokus junior (Mattel), Dots and boxes (BS toys)... i per no tan petits teniu Rummikub (Goliath), Ubongo (Devir), Blokus (Mattel).

Així que, per acabar, dir-vos que, amb aquest breu article, no intento res més que tingueu ganes de tornar-vos una mica bojos per les matemàtiques i decidiu entrar al club dels que presumeixen de saber una mica (o potser més) de matemàtiques. Eureka!


Josep Farré Perdiguer és tutor i professor de matemàtiques a secundària des de fa molts anys. És un enamorat dels números i li encanta descobrir-los per tot arreu.

249 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Biel Gimeno
Biel Gimeno
Nov 11, 2023

Tota la raó, les matemàtiques s'apliquen a tots els aspectes de la vida! M'ha semblat un molt bon article.

Like
bottom of page